Prima pagină > Isorie > Demonstrează relația de cauzalitate dintre războaiele macedonene și elenism

Demonstrează relația de cauzalitate dintre războaiele macedonene și elenism

Imperiul fondat de Alexandru Macedon (336-323 A. Chr.) s-a întins la Nord pînă la Dunăre, (aici Lisiniah), unul din generalii lui Macedon s-a  ciocnit cu triburile getice conduse de  regele Dromichaites (335 a. Chr.), la Sud pînă la hotarele Egiptului, la Vest pînă la Marea Adriatică, iar la Est pînă la fluviul Indus. Prin cuceririle sale , Macedon a deschis o nouă epocă și anume cea elenistică (336-300 a. Chr.). Odata cu armata lui în teritoriile cucerite veneau  savanți, pictori, sculptori, meșteșugari ce răspîndeau limba, cultura și chiar religia greacă.

După destrămarea Imperiului Macedonean, țările eleniste aveau multe trăsături comune, copiate de la modelul greco-macedonean: fiecare regiune era condusă de un rege cu puteri absolute, considerat un zeu și un intermediar între zei și oameni, acesta se baza pe o armată de mercenari recrutată mai ales dintre greci, pe o aristrocrație formată din mari proprietari de sclavi greci, macedonieni și elemente locale, preoți. Cel mai bine cunoscut stat elenist este Egiptul, din perioada dinastiei Ptolomeice, ulterior numit Egiptul Ptolomeic.

Elenismul își cunoaste sfîrșitul odată cu cucerirea ultimului stat elenistic, Egiptul, de către Imperiul Roman (30-31 a. Chr).

În concluzie putem afirma că elenismul a constituit un ansamblu de valori culturale, religioase ale grecilor, macedonenilor și nu numai, fapt ce a determinat ușoara asimilare a teritoriilor noi și ulterioara înflorire a acestora.

Anunțuri
  1. Martie 4, 2015 la 21:13

    Multumesc mult.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: