Prima pagină > Isorie > THUCIDIDE – ISTORIC CUGETĂTOR

THUCIDIDE – ISTORIC CUGETĂTOR

THUCIDIDE – ISTORIC CUGETĂTOR

1. Thuidide- date biografice
Thucidide , fiul lui Oloros (cca 460-396 i.e.n.), a fost un om politic si istoric atenian, autor a unei vaste monografii asupra Razboiului Peloponesiac, desfasurat intre Atena (ajutata de Liga de la Delos) si Sparta (impreuna cu aleatele ei) in cea de-a doua jumatate a secolului V in. Hr.
Tucidide a beneficiat de o instruire excelenta, a ocupat posture de raspundere in Atena, inclusive postul de militar superior de strateg, deci cunostea bine mecanismul evenimentelor politice ale vremii sale.Nereusind cucerirea orasului Amfipolis a fost expulzat din Atena pe o perioada de 20 ani (424 i.e.n).Tucidide sa stabilit in Tracia si si-a consacrat viata lucrului asupra “Istoriei”.

***
460-455 i. Hr. Se pare ca intre acesti ani s-ar fi nascut marele istoric grec Tucidide. Era fiul lui Orolus sau Olorus, un rege trac, si al Hegesypelei. Neamul sau se inrudea cu nume mari ale Atenei, Miltiades (vestit general al razboaielor greco-persane) sau Cimon. Familia sa era bogata, avand mine de aur pe coastele Traciei, intr-un loc numit Scapte Hyle.

Cand a izbucnit razboiul peloponesiac, marea confruntare dintre cetatile grecesti, Tucidide avea aproape 30 de ani. In 424 i. Hr. a fost ales strateg, dar aceasta alegere nu i-a fost de bun augur. A fost exilat deoarece spartanii, dusmanii Atenei, au cucerit orasul pe care Tucidide trebuia sa-l apere, Amphipolis.

Desi l-a admirat pe Herodot in copilarie, i-a criticat opera. Scriind despre scopul lucrarii sale, el arata ca  nu vrea sa redea tot ceea ce i-a spus unul sau altul sau ce presupune, ci ceea ce s-a intamplat, la care a fost martor ocular sau ce i-au relatat altii, dupa ce a cercetat fiecare fapt in parte. De aceea respinge legendele si povestile care nu pot fi dovedite si care au fost infrumusetate de preoti si poeti.

Tucidide a incercat totdeauna sa inteleaga cauzele fiecarui  eveniment, sa arate conditiile economice si sociale in care au avut loc. El si-a scris opera pentru a fi citita de fiecare, nu recitata, si si-a folosit experienta militara in descrierile evenimentelor.

Pentru ca cititorul sa simta cat mai bine atmosfera evenimentelor, Tucidide reda cat poate de exact diverse discursuri, celebre fiind cele ale lui Pericle, al carui admirator a fost. Tucidide scrie dspre razboi, dar nu-l iubeste si arata grozaviile sale. Scrie el : ‘‘Razboiul face sa dispara inlesnirile vietii celei de fiecare zi si este un invatator silnic, care potriveste simtamintele multimii cu diferitele imprejurari ce se ivesc…’’.

430-404 i. Hr. Probabil in aceasta perioada a trait in Tracia, a calatorit in Pelopones si poate in Sicilia, adunand informatii pentru opera sa, intitulata  ‘‘Istoria razboiului peloponesiac’’. Aceasta are opt carti si Tucidide relateaza istoria acestui razboi pana in anul 411 i. Hr.

400 î.Hr. A murit in acest an sau la scurt timp dupa aceasta. Se banuieste ca Tucidide a fost asasinat.

2. Tema, conţinutul şi izvoarele scrierii operei lui Thucidide

       O creatie aleasa a gindirii istorice grecesti a fost opera istoricului atenian Tucidide “Razboiul Peloponesiac” (anii 431-404 i.e.n).El a adunat si a prelucrat critic un enorm material factic privind istoria Razboiului peloponesiac, selectind cu strictete si verificind minutios faptele,inlaturind toate datele indoielnice.
Metoda critica de lucru asupra surselor a devenit o remarcabila realizare a istoriografiei antice.
Opera lui Tucidide e compusa din opt carti, in care sint redate pe ani aparte, incepind cu 431 si pina in 411 i.e.n., evenimentele Razboiului Peloponesiac.Tucidide nu se margineste insa la caracterizarea amantita a operatiunilor militare.El prezinta de asemenea descrierea vietii interne a partilor beligerante,inclusiv relatiile dintre diferite grupuri ale populatii.
Tucidide a devenit unul dintre primii istorici greci, care a vazut in lupta sociala un factor important al dezvoltarii polisurilor elene. Cu o putere deosebita el a aratat,de asemenea, de nenorociri incalculabile adduce razboiul.Prin “Istoria” sa el ii cheama,parca, pe greci sa se uneasca pe cale pasnica, sa renunte la o metoda atit de distrugatoare, cum sunt razboaiele, aidoma celui peloponesiac.

Inspectând planul general al lucrării, observăm că Tukydides a avut perspectiva continuităţii istorice, astfel Cartea I conţine două excursuri imprtante: (αρχαιολογία) Archaiologia şi Pentekontaetia. În continuare în căriţile II – V este expus războiul arhidamic până la încheierea păcii a lui Nicias. 421/415 anii Păcii lui Nicias

se regăsesc tot  în cartea a V –a, iar  marea expediţie din Sicilia – 415-413 – este  relatată de cărţile VI şi VII. În sfârşit, ce-a de-a VIII –a carte, ultima, este consacrată războiului hellespontin şi cel egeean.
3.Metoda de cercetare a istoriei. Raţionalismul şi pragmatismul operei. Critică istorică.
    Autorul ia contribuit lucrarii  Războiul  peloponesiac funcţii pragmatice, fiind destinată educării  publicului: Astfel am găsit eu că au fost evenimentele vechi, fiindu-mi greu să cred în orice dovadă la întâmplare. Întradevăr, oamenii primesc unii de la alţiitradiţiile despre faptele săvârşite mai înainte fără să le cerceteze, chiar dacă s-au petrecut în cetatea lor. Totuşi, opera trebuie să fie compusă mai mult ca un bun pentru totdeauna, decât  ca o lectură  sărbătorească  menită  să fie ascultată  doar  o clipă..Acest  program dechide o nouă  perspectivă în abordarea  istoriei care este văzută laTukydides prin dimensiunea ei didactică. Lucrarea lui Tukydides trebuie să fieinstructivă, deoarece dincolo de relatarea faptelor importante, ea putea deveni unîndrumar util pentru acţiunile şi atitudinile viitoare. În mintea istoricului există, probabil,credinţa că opera sa va ajuta generaţiile ulterioare să evite greşelile dezastroase. Tehnica discursivă, prezentă şi la Herodot, capătă la Tukydides valenţe majore. Statistic s-acalculat că 24 % din lucrarea Războiul peloponesiac este compus din discursuri; înderularea istoriei, discursul a fost  perceput ca un factor  important. Pericles a fost un mare orator, iar această calitate ia permis mereu să-şi formuleze  clar deciziile.Istoria glorioasă a Athenei, între  războaiele medice şi conflictul peloponesiac, s-aînfăptuit sub conducerea lui Pericles, atât prin fapte cât şi prin cuvinte, acestea din  urmă fiind văzute ca expresii ale deciziilor politice înţelepte. Metoda compunerii acestor discursuri este abordată chiar de Tukydides: A fost dificil să-mi amintesc cuvintele exacte folosite în discursul pe care l -am ascultat, iar cei care m-au informat au întâmpinat aceeaşi dificultate. De aceea, ţinându-mă cât mai aproape de sensul general al cuvintelor pronunţate, am încercat să-i fac pe vorbitori să spună ceea ce, în opinia mea,a putut fi rostit în orice situaţie.
Nuanţarea rolului atribuit de Tukydides discursurilor ne conduce spre câteva funcţii ale metodei discursive. Discursul arată caracterul şi temperamentul indivizilor şi popoarelor; poate indica adevăruri profunde care nu rezultă din firul narativ; poate oferi o imagine sugestivă despre anumite obiective ce au influenţat evenimentul. Din această optică, sugestive sunt discursurile rostite de oamenii politici la Athena şi la Sparta în preajma războiului peloponesiac.Biogafia l-a captivat pe Tukydides, şi acest interes este ilustrat de importanţa pecare o acordă personajelor sale. Atenţie autorului nu este axată spre personalităţi cuvalenţe  moralizatoare, aşa cum se întâmplă la Herodot. În vizorul lui Tukydides s-au aflat  oamenii politici ale căror calităţi sau defecte au avut impact asupra evenimentelor. Un paragraf dedicat lui Pericles este sugestiv în acest sens: Pe durata cât Pericles a fost liderul afacerilor publice, statul a fost bine păzit, şi sub coanda lui Athena a atinsapogeul. Când războiul a izbucnit, el a estimat corect atitudinea Athenei.

    Datorită progreselor incontestabile făcute în domeniul reconstituirii critice, David Hywn  nota sugestiv: prima pagină a lui Tukydides este începutul istoriei adevărate.

 

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: