Prima pagină > Isorie > INSTITUŢIILE DE STAT ALE REPUBLICII ROMANE

INSTITUŢIILE DE STAT ALE REPUBLICII ROMANE

 1. Instituţiile de stat şi tipurile lor: a) senatul, b) comiţiile, c) magistraturile ordinare şi extraordinare

In viata de stat a Romei senatul a jucat un rol foarte mare. Nici un proiect de lege nu era prezentat spre examinare adunarii poporului daca el nu fusese discutat  in prealabil de senat. Mai mult decit atit, legea adoptata de catre adunarea poporului intra in vigoare numai  dupa aprobarea ei de catre senat. Astfel senatul controla  si dirija activitatea adunarii poporului in directia in care avea el nevoie. Magistratii alesi in functie prezentau dari de seama despre actiunile lor in fata senatului, depinzind in intregime de  vointa lui. Din secolul al 4 i.e.n componenta senatului a inceput sa fie completata  din rindurile magistratilor, al caror termen expirase  si care dupa depunerea imputernicirilor lor, erau inclusi automat in lista senatorilor. Aceasta lista era intocmita  de un magistru-censor special, intro ordine strict ierarhica . La inceput erau incluse in lista numele  fostilor censori, apoi urmau consolii, pretorii etc. Senatul putea fi convocat  in sedinta numai de magistratii supremi: dictor, consuli, pretori. In timpul discutarii chestiunior si in timpul votarii  parerile si voturile  erau prezentate  strict dupa lista.  Hotarirea adoptata  se numea consult senatorial sau decret. Senatul fiind sprijinul oligarhiei romane.

Magistraturile:

LA Roma nu exista un aparat functionaresc permanent, intreaga putere executiva apartinea persoanelor oficiale elective-magistratilor. Asemenea magistrati erau consulii, pretorii, edilii, questorii, alesi pentru un an. Alegerea avea loc cu 3-4 luni inainte ca noii magistrati sa intre in exercitiu functiunii. Sistemul de magistraturi  republicane  romane  s-a constituit nu indata dupa izgonirea ultimului rege , ci a fost creat treptat. Se presupune ca in primii ani ai Republicii in fruntea puterii executive se afla un magistrat suprem (persoana oficiala)- pretorul (cel ce merge inainte ), care era ajutat de loctiitorul sau-questor. Dupa prima secesiune a plebeilor pe Muntele Sacru au fost create functiile de tribuni ai poporului si de edili ai plebeilor, de ajutori ai sai.Existenta unui singur sef  al puterii executive in persoana pretorului sa dovedit a fi insa periculoasa, deoarece crea posibilitatea ca el sa acapareze intreaga putere  si sa revina la monarhia odioasa.De aceea de la mijlocul secolului al 5 in locul unui singur magistru suprem au inceput sa fie alesi 2, care dispuneau de aceeasi putere si conduceau impreuna.Ei trebuiau sa se consulte unul cu altul si au fost denumiti consuli(de la cuvintul consulo-ma consult).Mai tirziu au fost creeate noi functii- cele de censori, in cae erau alesi cite 2 persoane o data in 5 ani pentru 18 luni.Censorii erau alesi din rindurile fostilor consuli. Ei trebuiau sai imparte pe cetatenii romani, dupa clasele avute si verificind sa intocmeascao noua lista a senatorilor. Pretorilor le-a fost insa transmisa puterea judecatoreasca.

Conform constitutiei romane toate magistraturile erau colegiale (2 consuli, 2 pretori, 4 edili,10 tribuni ai poporului, 4 questorii, care erau realesi in fiecare an si nu erau retribuiti.Indeplinirea functiei de magistrate  era considerate nu o munca ci o onoare și de aceea nu era plătită.Lipsa remunerării facea imposibilă ocuparea funcțiilor  de magistrate pentru cetățenii romani simpli.In timpul exercitării funcției magistratul nu putea fi tras la răspundere judecătorească sau destituit. Magistratii supreme erau considerati censorii,consuli și pretorii. Consulii comandau armata,exercitau puterea civilă, în timp ce pretorii exercitau puterea judecătorească. Tribunii poporului dispuneau de dreptul de veto față de hotăririle magistraților, puteau să prezinte proiecte de legi, să convoace comițiile tribute, aveau dreptul chiar să-l aresteze pe magistrate și să atace hotărirea senatului.Persoana  tribunului poporului era considerate sacra și inviolabilă. Orcine care îl insult ape tribun- măcar prin cuvinte –era condamnat la moarte.Tribunul poporului avea o putere foarte mare , dar erau 10 tribuni ai poporului, și ei puteau să folosească puterea lor unul contra altuia, de exemplu recurgînd la dreptul de veto, și în felul acesta să neutraizeze acțiunile colegului.În afară de aceasta, puterea tribunului era limitată doar de raza orașului Roma.

În atribuțiile edililor  intrau supravegherea ordinii în oraș, amenajarea orașului, grija pentru asigurarea cu produse alimentare , organizarea jocurilor obștești.Questorii administrau vistieria, aveau în grijă registrele de finanțe, ei îi însoțeau pe consuli în campaniile militare, răspundeau de vînzarea prizonierilor și de captura de război.

Magistrații și senatul dețineau de fapt întreaga putere de stat în Republica ROmană, care a căpătat un caracter vădit aristrocratic.

Organul de stat supreme era considerat adunarea poporului. Ea adopta sau aproba legi,declara război sau încheia pace, era instant judecătorească, care examina apelurile și protestele împotriva hotărîrilor organelor judiciare.Adunarea poporului alegea toate persoanele oficiale supreme, care întrețineau întreaga putere executive.

LA Roma se întruneau trei tipuri de adunări a poporului- comitia (de la cuvîntul latin comitia-întrunire). După reforma lui Tullius se cristalizează o nouă adunare numită comițiile centuriate, care era convocată de către persoanele oficiale supreme-consuli, dat fiind faptul că prima pătură socială dispunea de 98 de centurii din 193, ea dirija în mare măsură mersul acestei adunări.

În procesul luptei plebeilor împotriva patricienilor au căpătat o mare importanță de stat adunările plebeilor după circumscripțiile teritoriale- triburi-adunare ce se distingea printr-un caracter democratic.

Reclame
 1. George Stir
  Mai 27, 2015 la 19:54

  deci care sunt institutiile?

 2. razvan
  Ianuarie 27, 2016 la 15:53

  10

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: