Prima pagină > Isorie > Demonstrează relația de cauzalitate dintre semnarea pactului Ribbentropp-Molotov și pierderile teritoriale ale României din vara anului 1940

Demonstrează relația de cauzalitate dintre semnarea pactului Ribbentropp-Molotov și pierderile teritoriale ale României din vara anului 1940

În vara anului 1939 (23.08) a fost semnat un tratat de neagresiune între Germania , în persoana lui Ribbentropp, ministru de externe și Uniunea Sovietică reprezentată de Molotov (acest tratat a intrat în istorie ca Pactul Ribbentropp-Molotov sau ca Pactul Stalin-Hitler).

Scopul acestui tratat era, ca cel de-al Treilea Reich să-și asigure flangul estic în perspectiva iminentei invadări a Poloniei, pe cînd în realitate ambele țări agresoare vroiau să se asigure, cel puțin oficial, că vor avea spatele „acoperit” .

La baza acestui tratat a stat un protocol adițional secret (nepublicat) îm care s-a pus problema delimitarii sferelor de interes în Europa Răsăriteană.

Acest tratat a avut un rol distrugător pentru poporul român, în 1940 România a suferit grave pierderi teritoriale, Basarabia și Nordul Bucovinei au fost răpite de URSS (26-28 iunie), nord-vestul Transilvaniei a fost anexat de Ungaria (28-30 august), Bulgaria a preluat sudul Dobrogei, respectiv zona Cadrilaterului (septembrie).

În concluzie pot afirma că aceasta s-a datorat în principal faptului că România anilor ’39-’40 era în relații încordate cu URSS și Germania, care semnase Pactul Ribbentropp-Molotov (1939) , prin care î-și împărțise sferele de influență.

Reclame
Categorii:Isorie
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: